Vlaams Architectuurinstituut op het London Festival of Architecture

  • 23 mei 2019

Tentoonstelling | Brutalism on a Human Scale. Post-war Architecture by Léon Stynen (1899-1990)

06.06.2019 tot en met 30.06.2019 

Na het succesvolle Stynen-jaar in 2018 maakt de architectuur van de Belgische architect Léon Stynen zijn intrede in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het London Festival of Architecture in juni 2019 kan je naar 'Brutalism on a Human Scale. Post-war Architecture by Léon Stynen (1899-1990)'. Met een tentoonstelling, installatie en rondleiding laat het Vlaams Architectuurinstituut de bezoekers kennis maken met Stynens brutalisme en zijn bijzondere aandacht voor de menselijke schaal.

Tentoonstelling
'Brutalism on a Human Scale. Post-war Architecture by Léon Stynen (1899-1990)' focust op de naoorlogse architectuur van de Belgische architect Léon Stynen (1899-1990). Zijn naoorlogse oeuvre wordt gekenmerkt door brutalistische architectuur met een bijzondere aandacht voor de menselijke schaal. Het weerspiegelt de rijkdom en het vernuft van de naoorlogse architectuur en het benadrukt de hedendaagse relevantie van het moderne erfgoed. Léon Stynen schreef dat alleen de mensheid de basis van de architectuur zou moeten vormen. Met zijn ontwerpen wilde hij bijdragen aan het creëren van een moderne omgeving voor het hedendaagse individu. Het oeuvre van Stynen is niet alleen bijzonder uitgebreid, maar toont ook aan dat hij alle schalen van het vak beheerste; van het landschap tot het interieur.

Léon Stynen belichaamt een generatie naoorlogse modernistische architecten in Europa. Hun oeuvres en profielen delen veel overeenkomsten. Deze architecten maakten deel uit van een sterk nationaal en internationaal netwerk. Ze waren up-to-date en goed geïnformeerde, productieve en gevarieerde bouwers, uitmuntende professionals en in staat om toegang te krijgen tot grootschalige, goed zichtbare opdrachten voor de welvaartsstaat. Het oeuvre van Stynen in de brutalistische Silver Building, een voormalige brouwerij van de Ierse architecten Munce & Kennedy, onderstreept de waarde van modernistisch erfgoed en de hedendaagse relevantie ervan.

Installatie
De houten structuren die de openbare ruimte omsluiten voor de Silver Building, gemaakt in samenwerking met Eagles of Architecture en een groep middelbare scholieren, analyseren de verhoudingen in Stynens gevels. Tien grote foto's van Filip Dujardin tonen de gebouwen van Stynen in hun huidige staat. In de 'boiler rooms' weerspiegelt een selectie van uitzonderlijke stukken uit het Stynen-archief - onderdeel van de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut - de genialiteit van het oeuvre van Stynen en de rijkdom van de papieren architectuur.

Tentoonstelling:
Van 6 tot en met 30 juni 2019
Silver Building
60 Dock Road, London E16 1YZ
gatis

Silver BuildingThe Silver Building. Een iconish gebouw.

Stynen SingelStynen2018, campus De Singel in Antwerpen.

Opening en panelgesprek
6 juni 2019 van 19u15 tot 23u00
Tijdens de opening duiden de curatoren het oeuvre van Stynen en vindt er een gesprek plaats over de toekomst van naoorlogs modernisme in België en het Verenigd Koninkrijk. Meer info

Rondleiding:
6 juni 2019 van 19u15 tot 20u00
Nina Serulus en Bart Tritsmans, curatoren van het Vlaams Architectuurinstituut, geven een rondleiding in de tentoonstelling. Meer info

London Festival of Architecture
Het London Festival of Architecture ging van start in 2004, en wordt sindsdien beschouwd als een van de grootste jaarlijkse architectuurfestivals. De editie 2018 trok maar liefst 600.000 bezoekers. Het merendeel van de activiteiten is gratis.