Tentoonstelling Willem Dolphyn : The Pursuit of Perfection

  • 11 maart 2022

Willem Dolphyn: The Pursuit of Perfection

Maandag 14 maart – Vrijdag 25 maart
10h–18h maandag tot vrijdag
11h–16h zaterdag 
Gladwell & Patterson, 5 Beauchamp Place, London, SW3 1NG

Gladwell & Patterson, de oudste kunstgalerij in Londen, presenteert een retrospectieve van schilderijen door Willem Dolphyn (1935-2016), één van België’s belangrijkste schilders van stillevens van de 20ste en 21ste eeuw. 
De tentoonstelling bevat werken van doorheen Willem’s artistieke carrière. 

Willem Dolphyn bracht de oude schilderstradities van de Lage Landen opnieuw tot leven in zijn werk en opende daarmee een dialoog met het artistieke verleden, iets waarin weinig anderen geslaagd zijn. Hij was een enthousiast verzamelaar wiens studio een schatkamer was van historische meubels, stoffen, glaswerk, aardewerk etc uit alle uithoeken van de wereld en van alle tijden. Deze schatten vonden dan vervolgens hun weg naar zijn schilderijen. 
  
Zijn talent werd ruimschoots erkend door zijn tijdgenoten. Een geplande documentaire over Willem noemt hem zelfs ‘De Laatste Bourgondiër’, een eerbetoon aan de schilder en zijn plaats in deze grote schilders traditie.

In de tijdspanne van een halve eeuw zou Willem meer dan 2500 werken schilderen. In 2008 begon hij aan een gigantisch project, dat de verwezenlijking zou worden van een jongensdroom: een panoramisch zicht op de skyline van Antwerpen. Een jaar en vier maanden later werd een prachtig uitgevoerd schilderij van 1,75 meter hoog en 5 meter lang aan de wereld voorgesteld: Antwerpen, gezien vanaf de linkeroever van de Schelde. Het is nog maar het vierde schilderij van deze afmetingen sinds de 16e eeuw. Aanvankelijk hing het doek in het iconische gebouw van de KBC bank, waarna het nu een thuis heeft gevonden in het gebouw van Price Waterhouse Coopers in Antwerpen.