Tentoonstelling: 'Paradise is very fragile' door Thomas Renwart

  • 7 januari 2022

Image: Des flocons de neige, de poesie | Courtesy of Bruthausgallery 2021 |Copyright Thomas Renwart

Paradise is very fragile | Thomas Renwart

20 januari - 25 februari

Europe House, 32 Smith Square LONDON SW1P 3EU

De Vertegenwoordiging van het Europese Parlement te Londen organiseert tentoonstellingen en events die de diversiteit van de Europese cultuur in de kijker zetten. Samen met de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen en de Bruthausgallery presenteert ze ‘Paradise is very fragile’, een introductie tot de wereld van Belgische textielkunstenaar Thomas Renward (1995). 


Het werk van Renwart vindt zijn oorsprong in zijn ‘Daffodil Garden’, waar hij verschillende soorten bloemen kweekt die hij dan plukt vlak voordat ze over hun mooiste zijn. Vervolgens worden de bloemen geperst en gebruikt in de creatie van zijn jacquard- geweven tapijten.
Het werk van Renwart omvat eveneens vlinders, die hij gebruikt om het verlengen van verschillende levensfasen, het efemere en de wens om de aanwezigheid van schoonheid niet te verliezen, uit te beelden. Op het eerste zicht laten zijn tapijten natuurlijke landschappen zien, maar de monochrome weving legt ook menselijke emoties vast: verdriet, verlies, twijfel, vragen over het zijn.


Vlaanderen staat bekend om haar wandtapijten – een traditie die de kunstenaar analyseert en naar onze tijd vertaalt. Hij zoekt manieren om na te denken over de hedendaagse maatschappij en wat moderne tapijtenkunst is. Renwart werkt voornamelijk met delicate bloemen en vlinders, vandaar zijn aandacht voor het gebruik van gerecycleerde materialen, etische en plaatselijke draad en het werken op Belgische weefgetouwen. Het laag houden van zijn ecologische voetstap is een logisch gevolg van zijn bijdrage aan ecologisch denken binnen dit medium.


Paradise is very fragile is een metafoor binnen dit gedachtengoed. Op deze tentoonstelling toont Thomas Renwart een variatie aan werk: tapijten (sommigen speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt), polaroid foto’s, borduurwerk. De tentoonstelling is vooral een moment waarin de bezoeker zich kan onderdompelen in Renwart’s  Horticulturele Universum.