Relaties met Wales

De Vlaamse overheid en het Vlaams Parlement staan in nauw contact met hun Welshe evenknieën. Er gaat aandacht naar onder meer welzijn, cultuur, toerisme en internationale samenwerking. 

In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd er in 2017 een programma uitgewerkt in samenwerking met Wales. De Slag om Passendale werd toen herdacht, waar in 1917 vele Welshe soldaten om het leven kwamen. Ook de iconische Welshe dichter Hedd Wyn stierf tijdens de gevechten. 

Het programma omvatte verder: 

  • een formeel herdenkingsmoment in de Senedd, waarbij de toenmalige Vlaamse parlementsvoorzitter de Flanders Fields Memorial Chair schonk als teken van dankbaarheid en vriendschap aan Wales. 
  • een academisch symposium over Vlaanderen en Wales in de Eerste Wereldoorlog. 
  • residenties van een Vlaamse schrijver in Wales en een Welshe auteur in Vlaanderen. 

In 2015 werd er een Flanders Day receptie gehouden in Cardiff University, naar aanleiding van het partnerschap dat toen met KU Leuven werd afgesloten. De goede academische relaties tussen Vlaanderen en Wales werden tijdens het event extra in de kijker gezet. 

De Diplomatieke Vertegenwoordiging werkt ook samen met culturele partners en lokale initiatieven, om Vlaamse cultuur of historische banden in de verf te zetten. Een mooi voorbeeld hiervan is het 'Sprekende Tapijt van Langum', dat het verhaal vertelt van de stichting van het dorp Llangwm in Pembrokeshire door Vlaamse inwijkelingen in de 12de eeuw.