Relaties met Wales

De Vlaamse overheid en het Vlaams Parlement staan vaak in contact met hun Welshe evenknieën, met daarbij aandacht voor onder meer welzijn, cultuur, toerisme en internationale samenwerking.

In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd er in 2017 een specifiek programma opgezet met Wales. Het was het immers 100 jaar geleden sinds de Slag om Passendale waar vele Welshe soldaten het leven lieten, zoals ook de iconische Welshe dichter Hedd Wyn.

  • een formeel herdenkingsmoment in de Welsh Assembly met de Vlaamse parlementsvoorzitter die de Flanders Fields Memorial Chair schonk als teken van dankbaarheid en vriendschap aan Wales.
  • een academisch symposium over Vlaanderen en Wales in de Eerste Wereldoorlog.
  • residenties van een Vlaamse schrijver in Wales en een Welshe auteur in Vlaanderen.

In 2015 werd er een Flanders Day receptie gehouden in Cardiff University, naar aanleiding van het partnerschap dat er met KU Leuven werd afgesloten, waarbij de goede academische relaties tussen Vlaanderen en Wales werden belicht.

De Diplomatieke Vertegenwoordiging werkt ook samen met culturele partners en lokale initiatieven, om Vlaamse cultuur of historische banden in de verf te zetten.