Reisadvies EURO 2020 Voetbal – VK

  • 11 juni 2021


(update June 9th - oorspronkelijke informatie op de website van onze Ambassade. )

Het Europees Kampioenschap Voetbal (EURO 2020) zal plaatsvinden van 11 juni tot en met 11 juli. Ook in het Verenigd Koninkrijk zullen heel wat groepswedstrijden plaatsvinden in Wembley Stadium (Londen, Engeland) en Hampden Park Stadium (Glasgow, Schotland). Daarnaast zullen de halve finales en de finale plaatsvinden in Wembley Stadium op 6, 7 en 11 juli.

Belgen of inwoners van België die een wedstrijd willen bijwonen in het VK moeten zich houden aan de COVID-19-regels die van toepassing zijn voor alle reizigers die binnenkomen in het VK. Dat wil zeggen dat er in het VK geen uitzonderingen verleend worden aan EK-tickethouders. Dit zijn regels die volledig bepaald worden door de Britse autoriteiten: de Belgische ambassade kan hierin niet optreden.

Wees ook op uw hoede voor malafide verkopers van tickets (buiten het officiële circuit) die dit anders formuleren, of die alsnog menen in uitzonderingen te kunnen voorzien.

 
1. Regels van binnenkomst in het VK
België valt onder de categorie “oranje” in het Britse verkeerslichtensysteem. Dat wil zeggen dat de volgende regels van toepassing zijn:

COVID-19-test maximaal 72 uur voor vertrek vanuit België
reservatie én betaling voor testen in het VK op dag 2 én 8
invullen van een Passenger Locator Form
Isolatie van 10 dagen in het VK op een adres (bijvoorbeeld uw hotel) dat u ingeeft in het Passenger Locator Form.
Het is mogelijk om de isolatieperiode vroegtijdig te beëindigen, op voorwaarde dat u een negatieve test krijgt vanaf de 5e dag (Test to Release) na aankomst in Engeland. Deze procedure ontslaat u niet van de verplichting om u op de 2e en 8e dag laten te testen.
De ambassade wil benadrukken dat

Het niet-respecteren van deze regels kan leiden tot een boete die oploopt tot 10 000 GBP.
Er lange wachttijden worden verwacht aan de grensposten.
 
2. Regels van toepassing in het VK
Afhankelijk of u een wedstrijd volgt in Wembley (Engeland) of Glasgow (Schotland), zal u ook de lokale regels inzake COVID-19 moeten respecteren. Let op: deze zijn verschillend in Engeland en in Schotland.
 
Restricties Engeland via deze link
Restricties Schotland via deze link
Informeer u ook – via de officiële ticketverkoper (UEFA), welke regels van toepassing zullen zijn bij binnenkomst in het stadium. Zo zullen in Wembley sneltesten voor de wedstrijd afgenomen dienen te worden. Bekijk hiervoor de laatste informatie via de website van UEFA of download de UEFA-app op uw smartphone.
 
Niet alleen in de voetbalstadia, maar ook bij supportersevents (Trafalgar Square) moet u zich houden aan de lokale regels.
 
3. Regels bij terugkomst in België
Ook hier gelden dezelfde regels voor alle reizigers die vanuit het VK naar België terugkeren.
 
Voor wie toch EK-wedstrijden wil bijwonen in het VK wil de ambassade nog dit adviseren:
De Britse autoriteiten zullen grote bijeenkomsten buiten de stadia – bijvoorbeeld op Trafalgar Square – beperken. Vermijd dus deze bijeenkomsten zo veel als mogelijk, en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.
Hou u aan de regels die gelden bij kleinere bijeenkomsten – zoals bijvoorbeeld in pubs – en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Volg de laatste nieuwsberichten op, zowel over de sanitaire toestand in het VK als over de veiligheidstoestand in en rond de stadia.
Volg de laatste informatie over de toegang tot de stadia via website van UEFA of download de UEFA-app op uw smartphone.
Indien u geen ticket heeft voor een EK-wedstrijd, verplaats u dan ook niet naar de stadia. De politie zal de omgeving rond de stadia afzetten.
 
FAQ
Ik heb een ticket voor een EK-wedstrijd en ga alleen die match bekijken. Hoef ik nog in quarantaine?

Ja. U bent verplicht uw quarantaine in het VK uit te zitten. Pas wanneer u ontslagen bent van uw quarantaineplicht kan u de wedstrijd bijwonen. Het is dus zeker niet zo dat u uw quarantaine mag onderbreken enkel en alleen voor de wedstrijd.

 
Ik ben volledig gevaccineerd in België. Hoef ik nog in quarantaine in het VK?

Ja. U moet uw quarantaine volledig uitzitten volgens de regels die hierboven zijn beschreven, los van het feit of u gevaccineerd bent of een bewijs hebt van een recente COVID-besmetting waardoor u immuniteit hebt opgebouwd. Let wel: een bewijs van vaccinatie kan gevraagd worden om toegang te krijgen tot het stadion, maar voor de binnenkomst in het VK zal u sowieso uw quarantaine moeten uitzitten.

 
De match die ik ga bekijken vindt plaats twee dagen na mijn aankomst in het VK. Kan dit?

Neen. U moet u volledige quarantaine uitzitten in het VK. De Britse autoriteiten kunnen en zullen u tegenhouden aan de grens indien u een wedstrijd zou bijwonen die plaatsvindt voor het beëindigen van uw quarantaine (en waardoor u uw quarantaine dus niet kan uitzitten).

 
Kan ik mijn PRC-testen boeken eenmaal aangekomen in het VK?

Neen, uw moet uw PCR-testen boeken én betalen voordat u naar het VK komt, anders zal u geen toegang krijgen tot het grondgebied van het VK. Voor meer info, klik hier.

 
Moet ik na Test to Release nog een PCR-test laten afnemen op dag 8?

Ja. Ook al kan u uw quarantaine beëindigen na vijf dagen via Test to Release, dan nog zal u deze test moeten laten afnemen. Het boeken en betalen van de test zal overigens sowieso dienen te gebeuren voor uw vertrek naar het VK.

 
Ik ben journalist. Zijn er uitzonderingen voor mij?

Alleen geaccrediteerde journalisten bij de UEFA die de EK-wedstrijden verslaan krijgen een functionele uitzondering op hun quarantaineplicht, dat wil zeggen dat ze alleen de desbetreffende wedstrijden mogen bijwonen en in de overige periode zich moeten isoleren in het hotel. De Koninklijke Belgische Voetbalbond staat in voor deze accreditaties.

 
De Britse autoriteiten geven me geen toegang tot het grondgebied. Kan ik de ambassade contacteren?

Als de Britse autoriteiten u niet toelaten tot het grondgebied omdat de noodzakelijke formaliteiten (testen, PLF-formulier) niet in orde zijn of omdat uw wedstrijd vroeger zal plaatsvinden dan het beëindigen van de voorziene quarantaineperiode, kan de Belgische ambassade hierin niet tussenkomen. Uiteraard kan u wel een beroep doen op de ambassade als u verkeert in een noodsituatie (medisch bijvoorbeeld) en u dringende consulaire bijstand nodig heeft.