Minister-President Jan Jambon bezoekt de "Kist van Oxford"

  • 13 mei 2022

Op 11 mei bezocht Minister-President Jan Jambon, in gezelschap van Axel Ronse, schepen van cultuur van de stad Kortrijk, New College Oxford, waar hij werd ontvangen door de Warden en Dean van het College voor een exclusief bezoek aan “De Kist van Oxford”. De Minister-President was in het VK in het kader van de Belgische Economische Missie

Tijdens het bezoek werd aangekondigd dat New College de kist vanaf de zomer voor minstens een jaar aan de stad Kortrijk zal uitlenen. Sinds 2006 was er een replica van de kist opgesteld in het vroegere Museum 1302. In samenwerking met de Stad Kortrijk slaagde de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen erin om een bruikleen van de originele kist te bewerkstellingen. Het zal vanaf juli deel uitmaken van de vernieuwde scenografie over de Guldensporenslag , waarin via multimedia en klassieke stukken niet alleen informatie te zien zal zijn over de slag zelf, maar ook over hoe de gebeurtenis door de jaren in beeld werd gebracht. 

Het voorpaneel van de “Kist van Oxford”, waarop taferelen van de Guldensporenslag afgebeeld staan, is de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag. Het dateert wellicht van kort na de slag en werd door een Brugse schrijnwerker vervaardigd. Aanvankelijk was er twijfel over de authenticiteit van het eikenhouten voorpaneel, maar onderzoek wees uit dat het hout rond 1280 gekapt is, en dus kort na 1302 bewerkt kan zijn. De kist kwam waarschijnlijk niet lang na de slag via diplomatieke weg in Engelse handen en werd in 1905 ontdekt in de buurt van Oxford. 

"De Kist van Kortrijk is een essentiële link in de scenografie, als de oudste, zeer goed bewaarde en dus meest waardevolle representatie van de Guldensporenslag", zei Minister-President Jambon. "Ik was dan ook enorm verheugd te horen dat het New College akkoord ging om de kist het komende jaar aan de stad Kortrijk uit te lenen." 

Ook schepen van Cultuur van Kortrijk Axel Ronse is verheugd over de bruikleen. "Het is voor ons heel belangrijk om de kist te tonen in de kerk, die uit de tijd van de Guldensporenslag dateert", zei hij. "Zo kunnen we de mensen het verhaal van de slag doen begrijpen, maar ook dat van de Raad van Vlaanderen en de manier waarop Hendrik Conscience over de strijd heeft geschreven."

Jan Jambon overhandigde een exemplaar van het boek "De Bourgondiërs" van Bart van Loo aan Miles Young, de Dean van het New College, en genoot ook van een rondleiding in het New College, waar hij onder andere verrast werd door een repetitie van operazangers in de kapel.