Imagining Futures - Samenwerking tussen Europese Podiumkunstenfestivals

  • 24 juni 2021

IMAGINING FUTURES

​EUNIC neemt de toekomst van festivals onder de loep

In deze tijden van voortdurende onzekerheid brengt EUNIC (European Union National Institutes for Culture) onafhankelijke festivals voor podiumkunsten uit het VK en Europa samen en nodigt hen uit te onderzoeken hoe de toekomst van festivals eruit zou kunnen zien. 

Imagining Futures brengt spitsvondige en avontuurlijke festivals bij elkaar en moedigt samenwerking tussen de sectoren aan, in lijn met de regels van EUNIC op vlak van culturele waarden. In een tijd waarin er meer en meer grenzen lijken te onstaan wil het project nieuwe connecties aanknopen, artistieke ontwikkeling ondersteunen en een vruchtbare, internationale dialoog aanmoedigen. 

De festivals nemen de meest dringende thema's, die invloed hebben op artistieke en logistieke keuzes, onder de loep en bekijken vernieuwende formules voor de toekomst. Mogelijke onderwerpen zijn klimaatsverandering, verzorging, representatie, duurzaamheid, artiestenontwikkeling, sponsoring, ...

De belangrijkste gesprekken die uit deze cruciale discussies ontstaan, zullen worden gedocumenteerd en gedeeld met culturele collega's. De festivals hebben ook een budget ter beschikking om experimentele opdrachten op te starten die beantwoorden aan de gedeelde waarden en de thema's die uit de gesprekken naar voren komen.

De kerngroep van het netwerk omvat de hoofden van 5 festivals in het VK en 5 festivals in de EU. Verder zijn ook nog 4 andere festivals uit de EU en verschillende Londense culturele instellingen bij de gesprekken bestrokken:

EUNIC GLOBAL

Imagining Futures wordt gesponsord door  EUNIC Global (European Union National Institutes for Culture), het Europese netwerk van culturele organisaties dat wereldwijd 90 landen bestrijkt. De negen leden van  EUNIC London die actief bij het project betrokken zijn representeren Belgie, Cyprus, Duitsland, Finland, Oostenrijk, Portugal, Roemenie, Tsjechie en Zwitserland.

 

EUNIC© EUNIC

PARTNERS

Romanian Cultural Institute© Romanian Cultural InstituteFinnish Institute, UK and Ireland© Finnish InstituteCyprus High Commission, Cultural Section London© Cyprus High CommissionFlanders House© Flanders HouseCamões - Instituto da Cooperação e da Língua Portugal© Camões - Instituto da Cooperação e da Língua PortugalAustrian Cultural Forum London© Austrian Cultural Forum LondonCzech Centre LondonCzech Centre LondonLogo Prohelvetia Swiss Arts Council©Prohelvetia