Flanders Fields herdenkingstuin

De aanleg van een herdenkingstuin in Londen was één van de meest vooraanstaande projecten van 100 jaar Groote Oorlog. De tuin is een geschenk van Vlaanderen als dank aan het Britse volk voor hun offers bij de bevrijding van ons land. De tuin is een symbool van hoop, vrede, verzoening en internationale solidariteit. 


De Flanders Fields Memorial Garden, ontworpen door Belgisch architect Piet Blanckaert, is gelegen aan de Wellington Barracks naast de Guards Chapel en werd op 6 november 2014 plechtig geopend door leden van de Britse en Belgische koninklijke families en toenmalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois.


De Flanders Fields Memorial Garden bracht niet alleen militairen en overheden van beide landen samen, de tuin bood ook een unieke kans om Britse en Belgische scholen rond dit project te laten samenwerken. In september 2013 werd ‘heilige grond’ uit 70 militaire begraafplaatsen en slagvelden door schoolkinderen opgegraven en in zandzakjes bewaard. Het zand uit deze zandzakjes werd in de herdenkingstuin opgenomen, wat de symbolische waarde van de tuin nog versterkt.