Relaties met het Verenigd Koninkrijk

Vlaanderen heeft al sinds de middeleeuwen een sterke band met Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Vandaag zijn Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk nog altijd uiterst belangrijke handelspartners voor elkaar. Voor Vlaanderen is het VK de vierde exportbestemming. België staat in de top 10 van handelspartners voor het VK. 

De Vlaamse havens (Antwerpen, Gent, Zeebrugge, Oostende) zijn essentieel voor de Britse economie. Tal van producten uit de EU en uit de hele wereld worden er verscheept naar Britse havens. Zeebrugge is ook een belangrijke draaischijf voor het transport van aardgas naar het VK. Dat verloopt sinds 1998 via een vaste pijpleiding. 

We delen ook een geschiedenis van bondgenootschappen en veldslagen, herdacht in 2018 naar aanleiding van de honderdjarige viering van het einde van de Eerste Wereldoorlog, de “Groote Oorlog”. Tienduizenden soldaten uit het toenmalige Britse Rijk lieten toen het leven in Vlaamse velden. Vele Belgische vluchtelingen vonden tijdens de oorlog een tijdelijke opvang in Groot-Brittannië. De gedenktekens en begraafplaatsen in de Westhoek blijven een belangrijke toeristische bestemming voor talrijke bezoekers. 

Meer dan 900 000 Britten per jaar bezoeken Vlaanderen, onder andere om er te genieten van Vlaamse gastronomie, om Flanders Fields te bezoeken, om zaken te doen, en om onze kunststeden te ontdekken. 

Kunst en cultuur blijft ons verbinden, van de Vlaamse Meesters die vandaag in tal van Britse musea te bewonderen zijn, tot hedendaagse Vlaamse kunstenaars die hun werk tonen op Britse festivals, in musea, en in concertzalen. 

Op gebied van wetenschap en innovatie is het Verenigd Koninkrijk eveneens een belangrijke partner voor Vlaanderen, met tal van samenwerkingen tussen universiteiten en onderzoekscentra.